5 základních kroků pro zdravá střeva

5 základních kroků pro zdravá střeva


1. Vláknina

Bez vlákniny bychom měli stolici řídkou a střeva nečistá. Některé druhy vlákniny jsou navíc důležitou potravou pro probiotika. Nazývají se prebiotika a krmí hodné bakterie v našem střevě. Obsahují je běžné potraviny, ale dají se užívat i v podobě doplňku stravy. Třeba jako zcela rozpustný prášek, který nemá žádnou chuť a ničím se vám nebude protivit. 

 

2. Pravidelná vyvážená strava

Nehladovět celý den a večer se, tak říkajíc, „nacpat k prasknutí“. Snídaně, oběd, večeře a dvě svačinky během dne jsou ideální. Řiďte se i vlastními pocity a vezměte v úvahu Váš  denní energetický výdej.

3. Voda

Tak schválně. Kolik jste toho dnes vypili? Pro dospělého člověka je 1,5 l denně nutnost. Dlouhodobá dehydratace vede k onemocnění ledvin, zažívacího traktu a k úbytku energie.

Pitným režimem ale nemyslíme 2 litry limonády nebo koly denně. A také nezapomeňte každou kávu vykompenzovat skleničkou vody!

 

4. Pohyb

Zdravé trávení si opravdu žádá pohyb. Střeva a žaludek jsou vlastně v neustálém pohybu. Ať už trávení či peristaltické pohyby střev, trávení se opravdu za celý den nezastaví. Pohybem si (nejen) střeva v břišní dutině promasírujete, zrychlený dech vám přirozeně stimuluje lymfatický systém v těle a endokrinní činnost žláz. 

 

5. Probiotika

Ve střevech sídlí nejen naše zkonzumovaná strava, ale také náš imunitní systém. Více o tomto tématu si přečtěte v dalších článcích na blogu. Klíčová pro zdravá střeva jsou probiotické bakterie. Oslabený tzv. střevní mikrobiom se projevuje nejen trávícími obtížemi, ale také častým onemocněním, zácpou, průjmem a dalšími neduhy. Doplňujte probiotické bakterie prostřednictvím jogurtů, kefírů, kvašené zeleniny, anebo třeba v podobě pastilek, které necháte rozpustit v ústech. 

Zpět na všechny články

Články