Jak napomoci trávení?

Jak napomoci trávení?


Dejte si ráno skleničku…

…vody, samozřejmě! Jak se cítíte přes den, když se 6 hodin nenapijete? No, vidíte. Přes noc sice tělo nemá takovou fyzickou zátěž, ale přesto vězte, že k ránu pociťuje dehydrataci. Vlažná voda, do které můžete přidat citron pročistí žaludek a nastartuje nejen trávení, ale celý vylučovací systém. Natočte si sklenici vody večer, do rána bude mít ideální pokojovou teplotu, a navíc z ní vyprchá chlor. 

 

Půst je kamarád!

Krátkodobé po dobu 6-12 hodin zvládne nejíst opravdu každý. Však i přes noc se nebudíme hlady. Zkuste si občas vědomě odlehčit organismus. Zkuste být jen na vodě či bylinkovém čaji. Nejvhodnější dobou je úplněk, nebo nov. Ale vyberte si kterýkoli den, kdy budete mít náladu se postit. Nezapomeňte, že to není moderní výdobytek, už naši předci dobře věděli, proč se půstu oddávali! 

 

Nechte jídlo a pití „odrazit“

„Hodíte“ do sebe ráno na lačno studené mléko ve vločkách, nebo jogurt? Buďte se svým žaludkem větší kamarád, pokud nejde o cílené otužování, vsadíme se, že ani vám nedělá dobře po probuzení studená sprcha. Žaludek se lekne a metabolismus může tak trochu panikařit. 

 

Po-ma-lu!!!

Kousejte. Vnímejte, co jíte, a že vůbec jíte. Chorobně si k jídlu pouštíte videa nebo televizi? Jídlo je čas, kdy přijímáte palivo pro život. Nezasloužilo by si trochu klidu? J

 

 

Vstávat a cvičit

Zadýchání se obnáší i hlubokou masáž dutiny břišní. Nechte doma ráno auto a vyrazte do práce pěšky. Nebo udělejte radost mazlíčkovi a běžte místo procházky na výlet rychlou chůzí. 

 

Probiotika a prebiotika 

Ať už ve stravě, nebo potravinových doplňcích – nejen pro zdravé trávení jsou nezbytná, ale i pro náš imunitní systém. Střevo je nazývané tzv. „druhým mozkem“. Víte proč? Ovlivňuje přímo naši psychiku.

 

Jóga, zen a dechová cvičení 

Pokud vám zdravotní stav nedovolí dynamičtější aktivity nebo alespoň rychlou chůzi, vsaďte na dechové cvičení. Není to žádná věda. Naučte se zkrátka dýchat odděleně do konkrétních partií trupu. Do břicha, do hrudi do oblasti pod klíčními kostmi a pak v kombinaci. Na internetu je videí či návodů nespočet. Krom toho se vám zklidní i mysl. A kdo by to dnes nepotřeboval? J

  

Zpět na všechny články

Články