Akné a střeva

Akné a střeva


Obvykle platí pravidlo, že pokud se v našem těle objeví nemoc nebo jakákoliv nerovnováha, projeví se to také na naší kůži, často i na konkrétním místě. Například tradiční čínská medicína umí tyto projevy číst a čerpá z nich už po staletí. 

Nechte promluvit svou kůži

Kůže je největším orgánem našeho těla. Je tedy rozumné nechat ho mluvit a také mu naslouchat. Pokud se objevuje opakovaně akné, vyrážka, suchost a jiné podráždění pleti na určitém místě, stojí zato zamyslet se nad všemi důvody.

Obecně platí, že člověk má s 50 ti procentní pravděpodobností potíže s trávením, pokud se objevuje akné.  Akné může mít řadu vyvolávajících příčin, obvykle spolu ale všechna souvisí. Ženy se mohou poradit také s gynekologem.

Proč se dysbalance ve střevech může projevit i na kůži? Je to jednoduché.  Poruchy střevní mikroflory  souvisí s výskytem zánětlivých projevů a to nejenom na kůži. K narušení  mikroflory ve střevech může dojít vlivem stresu, špatné stravy, užíváním antibiotik apod. Nevylučují-li střeva toxiny a nečistoty z těla přirozenou cestou, mohou se ve zvýšené míře dostat do krevního oběhu a vyvolávat zánětlivé reakce v těle. Dochází také k omezení ve vstřebávání důležitých živin, potřebných vitamínů a minerálních látek.  

Jak odhalit problém ve střevech díky projevům na pleti obličeje? Poměrně snadno. Nejčastěji se potíže se zažíváním objeví na čele. Akné na tvářích a více na levé, zase může signalizovat potíže s játry. Naproti tomu akné ve spodní části obličeje se vyskytuje častěji při hormonální nerovnováze. 

Akné díky potravinám

 

Akné také může signalizovat potravinovou alergii, která se nemusí projevovat bolestí břicha, nadýmáním nebo průjmy. Sami můžete řešit nejčastější potravinové alergie omezením nebo vyloučením cukrů, mléčných výrobků a pečiva z Vaší stravy. Pak se samozřejmě můžete také objednat na alergologii, kde vám provedou rozšířené testování. 

 

Strava a potravinové doplňky jsou cesta

 

Kromě mastiček a kosmetického péče doporučujeme při potížích s akné zařadit ty správné potraviny, které pomohou Vašim střevům k obnovení správné mikroflory.  Které to jsou? 

  • kvašené nápoje (mléčné nebo rostlinné)
  • fermentovaná zelenina
  • probiotika a prebiotika
  • kokosový olej a to i lokálně, přímo na péči o kůži

Zpět na všechny články

Články