Střeva zdravého člověka jsou tak zvaně polopropustná. Pro vaši lepší představu: aby střevní sliznice byla schopna propustit žádoucí látky ze stravy do těla, připomíná sliznice síť s malinkými otvory, kterými se živiny dostanou do krve a nežádoucí látky zůstanou uvnitř střeva. Syndrom zvýšené propustnosti střev v praxi znamená, že je tento mechanismus narušen. Konkrétně tak, že pomyslné „otvory“ se zvětší víc, než je pro tělo prospěšné. V důsledku toho se naruší „zdravá“ propustnost střev. Směrem dovnitř do těla se mohou pronikat škodlivé látky jako toxický odpad ze střev. To může velmi zatěžovat imunitní systém.
Bohužel zatím neexistuje žádné konkrétní vyšetření, které dokáže onemocnění identifikovat. Zjistit, co potíže způsobuje, je spíše běh na dlouhou trať.
Co zapříčiňuje onemocnění
Co je vhodné při onemocnění zvolit v rámci jídelníčku:
Ideálním postupem je zjištění intolerancí na konkrétní potraviny a sestavení jídelníčku na míru odborníkem. Anebo sami zkoušet, které potraviny potíže zhoršují a kdy se obtíže zmírňují a dle toho upravit stravovací návyky.
Rozhodně není od věci posilovat denně střeva dávkou probiotik, která střeva posílí a rozhodně vám neublíží. Ty správné kmeny bakterií dokáží zázraky. Nezapomínejte ani na prebiotika, která slouží probiotikům jako potrava.