Co nejíst při obtížích s trávením

Co nejíst při obtížích s trávením


Nadýmavá zelenina 

Nadýmavou zeleninu, jako je brokolice, zelí, kapusta, ředkvičky, kedlubna či květák rozhodně vyškrtněte z jídelníčku. Trápí-li vás zažívání dlouhodobě, pravděpodobně si je odpírejte co nejvíce to půjde. Nadýmání způsobuje tvorba plynů, které vznikají v trávicí soustavě a tělo se musí vypořádávat nejen s potravou jako takovou, ale vylučovat i vzniklé plyny. To je navíc velice nepříjemné i nám. No a občas i okolí. J
 

Mléčné produkty

Samozřejmě ne všechny. Ale rozhodně se vyhněte tučné smetaně a smetanovým sýrům, šlehačce a nepijte samostatně mléko. Rizikové jsou i plísňové a zrající sýry, které nejen obsahují spoustu tuku, ale také bakterie, které by při oslabení trávicí soustavy mohly být na škodu. 

Luštěniny

Výborný zdroj bílkovin, ale také zdroj potenciálních problémů při trávení. Fazole, hrách, čočka a podobné potraviny vynechte. Nebo můžete problémům předejít správnou přípravou surovin.  Například u čočky je potřeba přesně dodržet daný postup nebo vybrat červenou čočku, u které riziko nadýmání není. Byla by škoda připravit se o cenný zdroj bílkovin, vlákniny a minerálů.

 

Nevhodné ovoce

Nevhodným ovocem míníme především nezralé ovoce a kyselé ovoce. Také nedoporučujeme konzumaci ovoce, které má tendenci v žaludku bobtnat (švestky) a ovoce, které obsahuje malá zrníčka (lesní plody). S tímto typem ovoce se trávení „nadře“ víc, než například s banánem a pokud máte už tak obtíže, ještě si přitížíte. 

 

Tučné a ostré

Tučnému masu a uzeninám dejte na čas sbohem. Mastné potraviny vynechejte především při průjmu. To samé platí pro ostrá koření, pepř, papriku či kořenící směsi.

 

Jak napomoci trávení? Pokud vás trápí pravidelné obtíže, rozhodně zařaďte do denního příjmu probiotika a prebiotika. Posílíte nejen trávicí soustavu, ale také svou imunitu, psychickou pohodu a celkovou vitalitu.

Zpět na všechny články

Články