Fast food, junk food a probiotika

Fast food, junk food a probiotika


Nasycené tuky a cukry a živočišné bílkoviny, které obsahují pochoutky jako je hamburger, hot dog, pizza či hranolky, nikomu jednou za čas neuškodí. Zdůrazňujeme „jednou za čas.“ To, že se nejedná o předpisovou stravu, je jistě každému jasné. 

 

Pravdou je, že kromě možného přírůstku na váze nám hrozí ještě jiné vedlejší „účinky“ fast food stravování. Zásadně ovlivňuje prostředí a složení střevní mikroflóry. A hádáte správně, ne zrovna zdravým způsobem. Střevní mikrobiom se skládá z konkrétních bakterií, které si žádají přísun konkrétní stravy. Jak? Vychytraleji, než si dovedete představit. Střevní mikrobiom totiž přímo ovládá mozek, potažmo naši náladu a chutě. 

Pokud pravidelně konzumujete tzv. „junk food“, živíte si právě tyto bakterie ve střevech. Konkrétně se jedná o bakterie Firmicute. Ty se živí právě tuky, živočišnými bílkovinami a cukry  a rozhodně je salátem neuspokojíte. Pokud se ale rozhodnete pro změnu jídelníčku a životosprávy, pak pravidelným přísunem zdravější stravy (jogurty, zelenina, ovoce, ořechy) a vysazením tučného, smaženého, sladkého jídla se střevní kultura postupně přemění. S ní se změní i Vaše chuťové vnímání potravin a mlsná vás už jen tak nepřemůže. 

Přeměnit střevní mikrobiom trvá zhruba půl roku, takže mějte trpělivost se svým trávením i se svým mozkem, který bude klidně i po pár měsících volat „HRANOLKY! HRANOLKY!“. Vytrvalost se vám vyplatí, to slibujeme. Představte si, jaké by to bylo, mít prostě chuť na salát, mrkev, nebo bílý jogurt a také nemít žádné výčitky po mlsání. 

V tomto boji vám pomůže i možný zdroj probiotik a prebiotik ve formě pastilek či nápoje. Do střev dopraví právě ty „hodné“ bakterie, které proces uspíší a sníží případný šok trávicí soustavy ze změny jídelníčku. 

 

Držíme vám palce!

 

Zpět na všechny články

Články