Jak dochází k problémům s trávením?

Jak dochází k problémům s trávením?


Je potřeba rozdělit onemocnění na chronická a akutní. Pokud vás cokoli trápí déle než měsíc, dá se už hovořit o chronickém stavu a je na místě konzultovat problém s odborným lékařem.

Nadýmání

Ve střevech se vyskytuje až 500 různých druhů bakterií, které střevům pomáhají potravu zpracovávat, rozkládat a zajišťují vstřebávání živin. Při procesu rozkládání potravy vzniká menší či větší množství plynů. Obvykle je nadýmání pouze nárazovou obtíží spojenou s konkrétní stravou. Pokud by vás ale plynatost obtěžovala dlouhodobě, je například možné, že nesnášíte určitý druh potravy, a pak je vhodné obrátit se na odborného lékaře. 

Poruchy střevní flóry

K narušení střevní mikroflóry může docházet při chronickém stresu, špatné životosprávě, při dlouhodobém podávání léčiv nebo při cestování a s ním spojenou změnou stravy a režimu.  

Také některá antibiotika mohou nepříznivě ovlivňovat složení střevní mikroflóry. Jejich působením dochází ke snížení množství jak problematických, tak „dobrých bakterií“ v těle. Během užívání antibiotik je dnes standardně doporučováno doplňovat probiotika a prebiotika.

Špatná výživa

V dnešní době jsou stravovací návyky problémem velké části populace. Jen málo lidí má čas na přípravu jídel s ideálním obsahem živin. Průmyslově zpracované potraviny a hotová jídla nebývají plnohodnotnou potravinou. Jedním z důsledků může být narušení rovnováhy střevních bakterií a snížení počtu tzv. "dobrých bakterií". Běžná strava bývá chudá na vlákninu, často je problém i v nedostatečném příjmu tekutin. Pokud opravdu nemáte čas na jídlo a jeho přípravu a stravujete se často ve fastfoodech a jiných rychlých občerstveních, dbejte na přísun probiotik a prebiotik. Předcházíte tak výskytu potíží s trávením, posilujete obranyschopnost organismu a můžete významně zlepšit svůj celkový zdravotní stav. 

Nejlepší lék na střevní potíže? Prevence.

Preventivní péče o střeva by se dala shrnout do 3 zásad: 

  • zdravá strava 
  • pitný režim 
  • pravidelný pohyb 

Pokud se vám podaří snížit množství toxických látek, které se při konzumaci potravin dostávají do těla a k tomu přidáme pravidelný pohyb, máme z části vyhráno. V dnešní hektické době je ale pro mnoho lidí velkým problémem dodržovat zdravý životní styl. O to více vhodné je užívat potravinové doplňky, které alespoň z části nahradí chybějící složky ve stravě. Doporučena jsou zejména probiotika a prebiotika

 

Zpět na všechny články

Články