Jak si udržet zdravou váhu a podpořit zdraví organismu

Jak si udržet zdravou váhu a podpořit zdraví organismu


Dnešní svět je plný paradoxů. Kolik lidí ve vašem okolí řeší svou váhu? Vsadíme se, že opravdu mnozí. Téměř polovina světa trpí podvýživou, na druhou stranu vysoký počet lidí trpí nemocemi z přejídání – obezitou, cukrovkou, onemocněním srdce a cév a řadou dalších.

 „Jsme to, co jíme“, to není jen pořad v televizi. Je to heslo, které pronesl v 19. století německý filosof Ludvig Feuerbach. Tehdy ještě neměl tušení, jak velikou pravdu vyslovil. Dnes by se dozvěděl, že opravdu jsme tím, co máme v břiše. Tedy to, jaké je složení a množství našich střevních bakterií tzv. mikrobiom. Ten začíná již v ústech, kde se podílí na zahájení trávení a má zásadní vliv na stav našeho chrupu a na celkovém zdraví.

Mikrobiom se vyvíjí již od narození a je z části neměnný. V průběhu života ho ale můžeme významně ovlivnit tím, jaké potraviny jíme, jaký způsob života vedeme.  Nepříznivý vliv má stres, jednotvárná strava, velké množství léků, málo pohybu a podobně.

Našeptávači v našich střevech

Určité skupiny bakterií preferují stravu typu hamburgerů, smažených a tučných jídel s velkým podílem masa, jiné skupiny mají raději jídla s vysokým obsahem vlákniny.  Tyto bakterie pak zpětně ovlivňují naše chutě, aby dostaly, co chtějí.

Mikrobiom svým složením tedy ovlivňuje, co jíme, tím pádem i některé naše emoce a související způsob chování.   

Pokud živíte a podporujete skupiny bakterií Bacteroides, pak přijímáte více živočišných bílkovin a tuků. 

Bakterie typu Prevotellazase preferují potravu s vysokým obsahem vlákniny.

Firmicute mají rády těstoviny, chipsy, maso, sýry a sladké.

Bakterie, které mají převahu, “vyrábí” chutě na zmíněné potraviny a vy si je ve spíži nebo v lednici vyberete. 

Mikrobiom také komunikuje s naší centrální nervovou soustavou prostřednictvím určitých látek, které ovlivňují naše chování. Patří mezi ně serotonin, tzv hormon štěstí, nebo dopamin, který reguluje pocity slasti, motivace, euforie.  

Složení mikrobiomu je tedy typické pro každého z nás.  Abychom změnili své stravovací návyky a zařadili do jídelníčku více zeleniny, ovoce, abychom omezili množství cukru a tuků, potřebujeme opravdu silnou vůli, hodně trpělivosti a také dostatek času. Než se nám podaří přenastavit složení našich střevních bakterií, může to trvat až 9 měsíců.  Potřebujeme podpořit převahu odpovídajících typů bakterií a pak teprve opravdu “dostaneme chuť” na něco zdravého.

V naší snaze nám mohou pomoci doplňky stravy, které obsahují potřebnou vlákninu nebo typické kmeny ústních a střevních bakterií.

*Ilustrační obrázek

Zpět na všechny články

Články