Jak zastavit akutní průjem

Jak zastavit akutní průjem


Dospělé a jinak zdravé osoby nemusí průjem nutně řešit návštěvou lékaře. Existují ale skupiny lidí, u kterých je pozornost při průjmu na místě. Jsou to kojenci, malé děti, vážně nemocní či senioři. Potřeba sledování vzniká na základě rizika dehydratace a úbytku minerálů, protože při průjmu přicházíme o velké množství vody a minerálů. 

Náhlý průjem je nepříjemný a dokáže nás vyřadit z provozu na několik hodin i dní. Proto je třeba co nejlépe diagnostikovat jeho příčinu, abychom zvolili správný postup léčby.   Přípravky je možné dělit do několika skupin a poradit vám může většinou i lékárník.

Adsorbencia 

Tyto přípravky na sebe dokáží vázat toxické látky, které jsou příčinou průjmu. Jedná se například o živočišné uhlí, Smectu apod. Nemají žádná rizika, pouze na sebe váží škodlivé látky a odstraňují je z těla pryč.

Antimotilika

Tento typ léčiv zpomaluje střevní peristaltiku. Jsou to např.  Imodium, Loperon apod. Pro zvládnutí akutního průjmu jsou nejvhodnější, mají rychlý nástup účinku. Nejsou ale vhodné při bakteriální infekci, protože zadržují škodlivé bakterie déle v těle. Nehodí se ani u průjmu v souvislosti s užíváním antibiotik.

Antiseptika

Tento okruh léků je vhodný pro průjmy infekčního původu. Správný přípravek vám pomůže vybrat lékař.

Probiotika 

Probiotika jsou velmi důležitou skupinou v léčbě průjmů. Podporují obnovu a úpravu střevní mikroflóry. Vhodná jsou při léčbě antibiotiky nebo u tzv. cestovatelských průjmů.

Ideální je podpora mikroflóry již od dutiny ústní, kdy se přípravky podávají ve formě cucavých tablet.

Aby probiotika fungovala co nejlépe, je vhodné doplňovat také prebiotika, např. ve formě prášku, který rozpustíte ve vodě a vypijete. Jednoduše tím také řešíte příjem tekutin, který je při průjmu zásadní.

Zpět na všechny články

Články