Když psychika ovládne vaše tělo

Když psychika ovládne vaše tělo


Psychika je stále častější příčinou zdravotních potíží. Snad nejčastější bývají bolesti břicha, dále bolesti hlavy, zad, kloubů, závratě i bušení srdce.

Ani simulant, ani hypochondr

Čelíte dlouhodobě trávicím obtížím? Prošli jste ambulancemi odborníků od gastroenterologa po urologa, absolvovali jste vyšetření všeho druhu a bez výsledku?

Dřív než propadnete zoufalství nebo vás někdo označí za simulanta či hypochondra, zkuste zvážit možnost, že za vašimi potížemi může být stres, dlouhodobé psychické obtíže, nedostatek spánku apod. Psychika opravdu dokáže v našich tělech divy.

Pacienti po řadě vyšetření u specialistů končívají zpátky u praktického lékaře. Ten ale potřebuje širší vzdělání, aby dokázal pomoci. Na potřebu lepšího vzdělání v této oblasti upozorňují členové Společnosti psychosomatické medicíny. Naštěstí pro vás se tedy o této problematice ví a v budoucnu už by se nemělo stát, že by vaše potíže lékař podcenil.

Trávicí systém jako výstražné světélko

Psychické vyčerpání nebo stres se promítají do kardiovaskulární soustavy, dýchacího i trávicího systému . Každý zkušený specialista gastroenterolog potvrdí, že právě oblast břicha je tou, která o sobě při přetlaku emocí dá vědět jako první. Pokud jste většinu dne ve stresu, napětí, nebo sevřeni úzkostí, somatický - tedy tělesný projev na sebe nenechá dlouho čekat.

Nervozita, stres a úzkost

Pociťování slabosti a strachu není ostuda pro nikoho z nás. Jsme zkrátka lidé z masa a kostí. Bez ohledu na věk, pohlaví, vzdělání či zkušenosti, naše mysl i tělo mají právo občas selhat. Studenti před zkouškami trpí v důsledku nervozity průjmy a zvracením stejně tak, jako manažeři před důležitou prezentací. Jste-li dlouhodobě nespokojeni v soukromém životě nebo v práci, žaludeční potíže nebo bolesti břicha mohou být jedním z nejčastějších důsledků. Máte-li zájem získat další informace v problematice psychosomatiky podívejte se např. do knihy od R. Honzáka.

Dopřejte tělu úlevu

To nejmenší, co pro sebe můžete udělat, je posílit zdravé vnitřní prostředí.  Rovnováha a imunita těla začíná a končí ve střevech. I naše babičky říkaly, že zdravá střeva jsou klíčem ke zdraví. Proto nedáme dopustit na pravidelné užívání probiotik a prebiotik, které pro trávicí trakt tolik znamenají a bez nichž by nemohl fungovat.

Z hlediska vašeho psychického zdraví přijímejte a prožívejte své vlastní emoce, aniž byste je potlačovali, soudili, zlehčovali nebo naopak dramatizovali. Není ostuda se v tomto ohledu obrátit na odborníka v podobě psychoterapeuta, psychologa nebo psychiatra. Pamatujte, že zdraví psychické a fyzické spolu velmi těsně souvisí!

Zpět na všechny články

Články