Kyselé a zásadité prostředí v těle

Kyselé a zásadité prostředí v těle


Co je to pH a jak ho změřit?

Jednotka pH udává míru kyselosti či zásaditosti v látce. Přirozené pH v těle by mělo být vyrovnané, tedy kolem hodnoty 7, pak je tělo schopné ideálně vstřebávat potřebné živiny a ideálně s nimi také pracovat. Hodnoty pod pH 7 značí kyselost a nad pH 7 zásaditost.

V těle se  běžně měří  např. pH moči a to jednoduchým způsobem – ponořením lakmusového papírku přímo do vzorku moči. 

Jak souvisí pH s trávením?

Souvisí spolu velmi významně. Hodnotu pH v těle můžeme významně ovlivnit stravou a pitným režimem. Dnešní populace trpí zpravidla překyselením organismu. Proč? Denně jíme potraviny a pijeme nápoje, které jsou silně kyselinotvorné. Cukr, alkohol, čokoláda, maso, tuky a chemické látky, které jsou obsaženy  v průmyslově zpracovaných potravinách zvyšují kyselost organismu.  K tomu přispívá i nadměrná fyzická námaha nebo nesprávné dýchání a samozřejmě stres.

Co se děje v těle, když jsme překyselení?

Ztráta minerálů a vitamínů

Tělo se snaží opět nastolit rovnováhu a vyrovnat kyselé prostředí. K tomu používá zásadité látky, např. minerál vápník z kostí, zubů nebo z vaziva. Tyto látky pak mohou jinde v těle chybět a to může být příčinou  zdravotních komplikací.

Porucha imunity

Kde nejsou vitamíny a minerály, dobře se daří nemocem.  Kyselé prostředí v těle je ideální podmínkou pro přemnožení choroboplodných zárodků.

Jak už dobře víme, imunita se tvoří z velké části ve střevech. Podpořte ji alespoň probiotiky a prebiotiky. 

Strava jako zdroj zásaditosti v těle

Co si naložit na talíř? Samé dobroty, nebojte se!

Jako první pomoc můžete zvolit i některé doplňky z přírodních zdrojů. Silně zásaditá je třeba Chlorella, Spirulina nebo mladý ječmen.

Hlavními zásadotvornými hrdiny jsou ovoce a zelenina. Nenechte se zmást jejich chutí! Kyselý citron má pH kolem 10, čili velmi zásadité. Nejzásaditější jsou: hlávkový salát, zelené fazolky, hroznové víno, kiwi, avokádo, olivy, banány, rajčata, med, jablka a třeba grapefruity. 

Ideální je zachovávat správný a tedy vyvážený poměr mezi potravinami.

 

Zpět na všechny články

Články