Laktobacily a těhotenství

Laktobacily a těhotenství


Nastávající maminky se o sebe zcela přirozeně starají více a především jiným způsobem než před těhotenstvím. Laktobacily a zdravá střevní mikroflóra jsou pro co nejvíce pohodové těhotenství velice důležité.

Současná strava obsahuje velké množství konzervantů, dochucovadel a podobně. Potraviny jsou dlouhodobě uchovávány a to všechno významně snižuje množství laktobacilů a bifidobakterií v jídle.  Přitom výživa je v těhotenství velmi zásadní faktor, má vliv na zdraví matky i na zdraví miminka.

Co si má nastávající maminka dopřát?

V těhotenství je doporučováno jíst kefíry, jogurty, sýry a vyhnout se potravinám, které obsahují hodně cukru, lepku a chemických přísad. Zdravou stravu můžete ještě podpořit doplňováním probiotik a prebiotik.

Probiotické kultury ideálně v kombinaci s prebiotiky upravují trávení a jsou vítaným pomocníkem při trávicích potížích v těhotenství. Nejčastějším steskem budoucích maminek je např. zácpa. Tady pomohou laktobacily a bifidobakterie změkčit stolici a zvýšit její četnost.  

Probiotika  prospívají  nejen střevní mikroflóře, ale užívání probiotik podporuje také prostředí v pochvě, kdy určité kmeny laktobacilů zajišťují rovnováhu bakterií v pochvě a tím se snižuje riziko zánětlivých onemocnění. To je v těhotenství velmi důležité.

Silný střevní mikrobiom pro matku i dítě

Četné studie naznačují, že probiotika u dítěte mohou snížit výskyt alergií, ekzému a také obezity. Tím, že podporují ideální složení střevního mikrobiomu, pomáhají tělu lépe zpracovat živiny. Během porodu dochází ke kontaktu miminka s bakteriemi v porodních cestách a matčiny probiotické bakterie začínají osídlovat jeho střevní trakt. Pomohou pak miminku lépe zpracovávat přijímanou potravu ať už mléko při kojení nebo umělou výživu a později i další stravu.Řada firem, která vyrábějí kojenecká mléka, přidává také kultury probiotických bakterií do svých výrobků.

 

V těhotenství je vždy doporučeno poradit se se svým lékařem o možnosti užívání probiotik a o výběru vhodných přípravků.

 

Zpět na všechny články

Články