Mrkvový krém

Mrkvový krém


Našemu tělu prospívá z mnoha důvodů. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, vlákninu a samozřejmě antioxidant betakaroten.  Ocení ji ti, co potřebují snížit cholesterol, podporuje kostní zdraví i imunitu. Syrová mrkev řeší obtíže se zácpou, povařená naopak zlepšuje obtíže  s průjmem. Pokud ji před další úpravou osmahnete na tuku, získáte mnohem více betakarotenu.  Mrkev také pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Sáhněte po ní při léčbě antibiotiky i po ní. 

Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Slaví se od roku 2003 4.dubna.

Příprava  mrkvové polévky je velice jednoduchá. Cibuli osmahněte na troše oleje a přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka . Po chvilce  zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete. Když je mrkev měkká, můžete pro zjemnění přidat dvě deci mléka či smetany, špetku chilli anebo kousíček zázvoru na závěr rozmixujte dohladka. 

Suroviny:

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 cibule
  • Kousek zázvoru
  • Sůl
  • Pepř 
  • Dvě lžíce oleje nebo másla

Volitelně:

  • Zeleninový vývar
  • Smetanu či kokosové mléko
  • Chilli 

Zpět na všechny články

Články