Našemu tělu prospívá z mnoha důvodů. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, vlákninu a samozřejmě antioxidant betakaroten. Ocení ji ti, co potřebují snížit cholesterol, podporuje kostní zdraví i imunitu. Syrová mrkev řeší obtíže se zácpou, povařená naopak zlepšuje obtíže s průjmem. Pokud ji před další úpravou osmahnete na tuku, získáte mnohem více betakarotenu. Mrkev také pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Sáhněte po ní při léčbě antibiotiky i po ní.
Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Slaví se od roku 2003 4.dubna.
Příprava mrkvové polévky je velice jednoduchá. Cibuli osmahněte na troše oleje a přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka . Po chvilce zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete. Když je mrkev měkká, můžete pro zjemnění přidat dvě deci mléka či smetany, špetku chilli anebo kousíček zázvoru na závěr rozmixujte dohladka.