Probiotika a prebiotika aneb kdo je kdo?

Probiotika a prebiotika aneb kdo je kdo?


Probiotika

Probiotika jsou takzvané „hodné“ bakterie, živé organismy, které působí na střevní sliznici. Kdybychom zvážili veškerou střevní mikroflóru dospělého člověka, dostali bychom se na úctyhodné číslo 1 – 3 kg. Úkolem probiotik je udržovat a případně obnovit rovnováhu střevních bakterií. Brání rozmnožení a přemnožení škodlivých bakterií, kvasinek a dalších „vetřelců“ v našem trávicím traktu. Zdravý člověk má ve svém traktu na 500 typů takových organismů. Mezi významná probiotika patří mimo jiné také lactobacily. Všechny tyto hodné bakterie potřebují z něčeho žít a brát sílu…. A proto jsou tu prebiotika.

Prebiotika

Prebiotika se dostávají do našeho těla ve stravě. Jsou to látky, které pocházejí z určitých druhů sacharidů a střevo je nedokáže strávit. Stávají se pak živinami pro výše zmíněná probiotika.

Střevní sliznice má zásadní funkci v imunitním systému člověka. Příjem vyváženého množství prebiotik i probiotik vede k nastavení správné rovnováhy bakterií ve střevě a to přispívá k lepšímu zdravotnímu stavu.

Samotná probiotika osídlí trávicí trakt pouze nárazově. Bez potravy – tedy bez prebiotik - miliardy těchto přátelských bakterií vyhynou stejně rychle, jako přišly. A podobně pokud byste přijímali pouze prebiotika, nebudou mít žádný významnější efekt. Vyvážená kombinace obou složek je teprve zdraví prospěšná.

Prebiotika se přirozeně vyskytují v některých potravinách např. v zelenině, v ovoci nebo v luštěninách. Představují nestravitelnou vlákninu, která je potravou pro probiotika.

Probiotika jsou obsažena v celé řadě mléčných výrobků, jogurtů a kvašených potravin (kysané zelí, kombucha apod.).

Zpět na všechny články

Články