Probiotika jsou takzvané „hodné“ bakterie, živé organismy, které působí na střevní sliznici. Kdybychom zvážili veškerou střevní mikroflóru dospělého člověka, dostali bychom se na úctyhodné číslo 1 – 3 kg. Úkolem probiotik je udržovat a případně obnovit rovnováhu střevních bakterií. Brání rozmnožení a přemnožení škodlivých bakterií, kvasinek a dalších „vetřelců“ v našem trávicím traktu. Zdravý člověk má ve svém traktu na 500 typů takových organismů. Mezi významná probiotika patří mimo jiné také lactobacily. Všechny tyto hodné bakterie potřebují z něčeho žít a brát sílu…. A proto jsou tu prebiotika.
Prebiotika se dostávají do našeho těla ve stravě. Jsou to látky, které pocházejí z určitých druhů sacharidů a střevo je nedokáže strávit. Stávají se pak živinami pro výše zmíněná probiotika.
Střevní sliznice má zásadní funkci v imunitním systému člověka. Příjem vyváženého množství prebiotik i probiotik vede k nastavení správné rovnováhy bakterií ve střevě a to přispívá k lepšímu zdravotnímu stavu.
Samotná probiotika osídlí trávicí trakt pouze nárazově. Bez potravy – tedy bez prebiotik - miliardy těchto přátelských bakterií vyhynou stejně rychle, jako přišly. A podobně pokud byste přijímali pouze prebiotika, nebudou mít žádný významnější efekt. Vyvážená kombinace obou složek je teprve zdraví prospěšná.
Prebiotika se přirozeně vyskytují v některých potravinách např. v zelenině, v ovoci nebo v luštěninách. Představují nestravitelnou vlákninu, která je potravou pro probiotika.
Probiotika jsou obsažena v celé řadě mléčných výrobků, jogurtů a kvašených potravin (kysané zelí, kombucha apod.).