Probiotika a zubní kaz

Probiotika a zubní kaz


Věděli jste, že trávení začíná již v dutině ústní? Je to tak! Podílí se na něm tzv. ústní mikrobiom, jehož součástí jsou také probiotické bakterie laktobacily a bifidobakterie. Mikrobiom dutiny ústní obsahuje více než 700 mikrobiálních druhů.  

Kdy může dojít k problému? 

V případě, kdy se pomnoží některé druhy bakterií, dochází k nerovnováze. Ta se může projevit rozvojem onemocnění v dutině ústní. Nejčastější jsou zubní kazy nebo záněty dásní. Infekce v ústech pak má vliv na celkové zdraví. Pro lepší představu: trpíte-li onemocněním v dutině ústní, bakterie, které nemoc způsobují, polykáme společně se slinami, ty putují do trávicího traktu a z něj do krve. To už stojí za pozornost, co říkáte? 

Nejen dentální hygiena hraje roli ve složení ústního mikrobiomu. Důležitou roli hraje složení jídla, zda kouříte nebo pijete alkohol. Pokud jíte velké množství cukrů, pak podporujete ty nesprávné bakterie ve svých ústech. Mnohem lepší je strava s nízkým obsahem cukrů a např. s vyšším obsahem mléčných a kysaných výrobků. 

Úklid dutiny ústní  

Co můžete udělat vy? Dodržovat to, co jste se naučili už ve školce. Zásadní je pravidelná hygiena dutiny ústní. Všechny zbytky potravy, které zůstanou v ústech jsou živnou půdou pro bakterie, které se podílí na vzniku zubního kazu. Na trhu je nepřeberné množství zubních kartáčků, mezizubních nití různých typů a mezizubních kartáčků, kterými dokážete mechanicky vyčistit zuby a mezizubní prostory. 

Zdravotní stav dutiny ústní hraje roli v celkovém stavu organismu. Řada vědeckých pracovišť se seriózně zabývá příznivým působením probiotických bakterií v dutině ústní a jejich vlivem na zdraví zubů a tím i na celkové zdraví organismu.  

Český trh nabízí jen několik doplňků stravy, které obsahují probiotické kmeny laktobacilů a bifidobakterií typické pro dutinu ústní. Neváhejte je vyzkoušet! 

Zpět na všechny články

Články