Průjem – co se vlastně děje v těle?

Průjem – co se vlastně děje v těle?


Jak vypadá průjem, asi všichni dobře víme. Nepříjemný příznak, že je v našem těle něco špatně. Problém se může týkat jen střevního traktu, ale také značit úplně jiné základní onemocnění, kdy průjem nebo obecně potíže s trávicím systémem jsou pouze jedním z příznaků. 


Co se děje v těle, když máme průjem?

Náhlá změna struktury stolice na velmi řídkou až vodnatou, opakující se několikrát za den, potrápí organismus více, než si myslíte. Subjektivně možná pociťujete jen samotnou změnu stolice. Ale tělo přichází o mnohem více. Je to, jako kdybyste vyhodili z lednice nejen zkažené, ale i dobré potraviny, které byste si ještě rádi dali a které vám jsou ku prospěchu. Co je pak potřeba? Naplnit ji znovu těmi dobrými. A přesně tak se chovejte ke svým střevům.
 

Když tělo trápí průjem, přichází s vylučovanou stolicí o spoustu živin včetně minerálních látek a vitamínů a také o velké množství vody. Dalším rizikem je tedy dehydratace. Dehydratace ohrožuje především kojence, malé děti a seniory. 

Mimochodem, věděli jste, že člověk postupně s věkem přichází o pocit žízně? Pitnému režimu je potřeba věnovat opravdu pečlivou pozornost. Své děti, babičky a dědečky v pitném režimu podporujte i v případě, že jsou zdraví. Dospělý člověk by při průjmu měl vypít 3 - 4 litry tekutiny denně.

Jak už jsme uvedli, průjem může mít různé příčiny. Mezi ty obvyklejší patří:

  • viry (u dětí především rotaviry)
  • bakterie (salmonelóza, kampylobakterióza)
  • potravinové alergie a intolerance
  • konzumace nezvyklé nebo nadměrně vodnaté stravy (melounů)
  • nedostatek vitamínů
  • parazitární infekce (tasemnice, škrkavka atd.)
  • otrava jídlem (díky přemnožení toxinů ve stravě)
  • užívání antibiotik (která mohou narušit střevní mikroflóru a tedy i trávení)
  • stres či cestovní horečka

Je samozřejmě potřeba léčit nejen průjem jako takový, ale především původní příčinu onemocnění. 

Co neopomenout při průjmu? 

Doplnit tekutiny a obnovit střevní mikroflóru. Spolehliví pomocníci pro obnovení funkce a zdraví střeva jsou prebiotika a probiotika.

Dále dodejte tělu soli a minerály například v podobě speciálních rehydratačních nápojů či klasickými tekutinami jako je silný černý čaj, vývary, minerální vody bez bublinek.

Dlouhodobý průjem, který trvá více než 2 týdny nebo se opakovaně vrací, může znamenat onemocnění, které je závažnější a je potřeba situaci řešit s lékařem.

Nepodceňujte signály střev. Lékaři už v dávných dobách věděli, jak důležité je střevo pro zdraví člověka. Ne nadarmo vzniklo rčení, že “Zdraví začíná ve střevě.”

 

Zpět na všechny články

Články