Střevní problémy a jejich souvislosti 

Střevní problémy a jejich souvislosti 


Pojem “střevní problémy” zahrnuje velké množství různých trávicích potíží, které nás dokáží velmi potrápit. Problém se týká velké části populace a velmi úzce souvisí se způsobem stravování a s naším životním stylem.

Symbióza mezi tělem a trávením

Většinu příznaků, které hlásí problém v trávení, všichni známe. Průjem, zácpa, nepravidelná stolice, nadýmání a řada dalších. Na tělo se za tyto projevy nemůžeme zlobit. Organismus pouze reaguje na prostředí, které jsme mu vytvořili my sami.    

Jíme rychle, jíme jídla, která jsou z hlediska živin bezcenná a často obsahují množství chemických či toxických látek. Když přičteme stres a málo pohybu, je jasné, že takhle svému tělu můžeme velmi škodit. 

Pokud člověk takový životní styl dlouhodobě nezmění, může dojít i k oslabení imunitního systému, jehož buňky až z 80 % sídlí ve stěně střevní sliznice. 

Dostávají se živiny opravdu do těla?

Velmi záleží na tom, jakým způsobem se potrava zpracovává a kolik výživných látek, minerálů, vitamínů apod. se z ní skutečně dostane do těla. Pokud celý systém pracuje ideálně, máme vyhráno. Předpokladem je zdravá strava, souhra všech systémů v trávicí soustavě a dostatečné množství bakterií ve správném složení, které osidlují náš trávicí systém. 

Obezita, deprese a probiotika

Se špatným trávením souvisí velká část potíží s tělesnou váhou, zejména s obezitou. Zdravé trávení je základem i pro hubnutí. Chceme-li z těla vylučovat přebytečné tuky a jiné usazené škodliviny, tak i trávení musí být zcela funkční.  Probiotika jsou pomocníky i při redukci váhy. 

Nezanedbatelný vliv má i naše psychické rozpoložení. Trávicím potížím můžeme čelit i za předpokladu, že splňujeme všechny předpoklady zdravé životosprávy, stravy a pravidelně se hýbeme. Jsme-li pod velkým tlakem, stresem a žijeme v psychické nepohodě, zdraví se pravděpodobně nedočkáme. 

Probiotika a prebiotika jako významná podpora

Bakterie ve střevech spolu žijí v určité symbióze. Podílí se na zpracování potravy, rozpoznávání škodlivých látek a cizorodých bakterií. Záleží z velké části právě na nich, jaké živiny z potravy dostaneme do těla. Které nám ublíží anebo naopak prospějí. 

Vliv vstřebávání živin má krom stravy i řada dalších situací jako například užívání antibiotik, kouření, alkohol apod. 

Používáním přípravků s obsahem probiotik a prebiotik můžeme příznivě ovlivnit stav střevního mikrobiomu – tedy složení a množství bakterií v našem trávicím systému. Je možné přípravky užívat preventivně nebo po nich sáhnout v případě nemoci, protože všechny systémy v těle jsou propojeny a navzájem se ovlivňují. 

Zpět na všechny články

Články