Trávení jako příčina depresí

Trávení jako příčina depresí


Jezte, kousejte, vnímejte

Mít na jídlo čas, nehltat, pořádně kousat a vnímat, co jím, a že vůbec jím. Zdá se to jako samozřejmost? Pro mnoho lidí dávno ne. Jídlo přináší do těla informaci, kterou není dobré podceňovat nebo zlehčovat. Stejně jako když se nadechneme vzduchu, užijeme lék, polkneme alkohol nebo poobědváme něco zkaženého. Je-li taková informace stresová a negativní, spustí v těle řetězovou reakci. Je-li kladná a hodnotná, tělo se díky ní posílí. 

Nerozčiluj se, budeš mít “ vředy”!

Věta, kterou mnoho z nás používá spíše z legrace. Přitom se zakládá na hluboké pravdě. V našem žaludku se vyskytuje kyselina chlorovodíková. Ta je nezbytná pro správné trávení bílkovin, vstřebávání minerálů, ochranu některých vitamínů a má ještě celou  řadu dalších úkolů. Kromě toho má i ochrannou funkci. Právě ona potravu dezinfikuje a zbavuje nebezpečných bakterií. Je-li této kyseliny málo, tělo tráví nekvalitně, přichází únava a v důsledku fyzické nepohody i ta psychická.  Psychická nepohoda přispívá k nižší produkci této kyseliny a zvyšuje pravděpodobnost trávicích obtíží. 

Serotonin jako zdroj pozitivity

Hormon serotonin je známý jako hormon dobré nálady. Je tedy jedním z těch hormonů, který ve svém těle rozhodně mít chcete. Jedná se o chemickou látku, která tělu zajišťuje samé příjemné věci a pochody.

Serotonin napomáhá při spánku, ovlivňuje konzumaci a trávení jídla, probouzí v nás kladné emoce a pocity. Krom toho zmírňuje nevolnost, podílí se na zdraví kostí a hojí rány. 

Jaké pocity probouzí v těle serotonin?

  • štěstí
  • klid
  • méně nervozity
  • emoční stabilitu
  • radost 

Odborníci často spojují nedostatek serotoninu v těle s možným původem depresí, nespavosti a poruchami trávení.

Jaká je souvislost serotoninu a trávení?

Serotonin se z 98 % nachází právě v trávicím ústrojí. Je vytvářen z aminokyseliny zvané tryptofan. Přijímáme ji v potravě jako jsou ořechy, sýry, červené maso, vejce, banány, celozrnné pečivo a zelená listová zelenina.

I lidská duše má ráda jídlo. Bez tryptofanu nebudete mít, tak říkajíc, apetit. Chuť k jídlu a s ní spojené nechutenství je právě proto spojováno s depresemi a špatnou náladou. 

Sečteno a podtrženo 

Jste také překvapení, že tak „samozřejmý“ proces v těle jako je trávení, je zodpovědný i za to, co se vám děje v hlavě? Zamyslete se při příštím fast food občerstvení, sledování zpráv u večeře či hltání z hladu, že společně se stravou řešíte mnohem více než jen jídlo na zahnání hladu. 

 

Zpět na všechny články

Články