Vyrobte si domácí kimčchi

Vyrobte si domácí kimčchi


Kimčchi  (korejsky 김치) se dá považovat za korejské národní jídlo. Jedná se o pikantní salát z křupavého zelí a dalších ingrediencí. V Koreji se podává jako příloha ke každému jídlu dne. Historie kimčchi sahá až do dávné historie a jeho stáří se odhaduje až na 3 000 let

Proč pravidelně konzumovat kimčchi? 

V  první řadě se jedná o pokrm, který je-li nepasterizován a vyroben ručně, obsahuje armádu laktobacilů/probiotik, prebiotik, vitamínu C a minerálů. Také poskytuje tělu vitamín K, B2 a železo. Během přípravy dochází k mléčnému kvašení. 

Příprava není žádná věda  

… a výsledek stojí opravdu za to! Po oslavách navíc funguje jako účinný vyprošťovák. 

Ingredience 

  • 40 g jemné mořské soli 
  • 1,3 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverečky cca 5x5 cm 
  • 370 g jarních cibulek, nakrájených na cca 5 cm kusy 
  • 50 g čerstvého zázvoru (9 cm kus), nastrouhaného najemno 
  • 10 stroužků česneku (drcených či utřených) 
  • 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) nebo jiného sušeného chilli koření 
  • 1,5 lžičky krupicového cukru 
  • 2 l studené vody 

Připravte si také nádobu o objemu alespoň 3 l. 

1. Ve 2 litrech vody rozpusťte 30 g soli. Nakrájené zelí nasypte do dostatečně velké nádoby ideálně ze skla či porcelánu nebo jiného inertního materiálu. Zalijte zelí vodou tak, aby bylo ponořené. Přikryjte nádobu talířem nebo poklicí a počkejte zhruba 12 hodin, než začne zelí kvasit. (Ve vodě se objeví bublinky a zelí začne mírně kysnout.) 

2. Nálev z  nádoby slijte a schovejte na později. Scezené zelí smíchejte s  jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli, cukrem a zbývajícím množstvím soli. Směs vložte do sterilizované sklenice o objemu cca 2 litry, dolijte nálevem. Ujistěte se, že je směs zcela ponořená, případně ji můžete zatížit pytlíkem naplněným zbytkem nálevu či vodou. Umístěte nádobu do místnosti, ve které teplota nepřesahuje 20 ° C na zhruba 4 - 6 týdnů.  

3. Odstraňte pytlík a sklenici vložte do lednice.

Zpět na všechny články

Články