Kimčchi (korejsky 김치) se dá považovat za korejské národní jídlo. Jedná se o pikantní salát z křupavého zelí a dalších ingrediencí. V Koreji se podává jako příloha ke každému jídlu dne. Historie kimčchi sahá až do dávné historie a jeho stáří se odhaduje až na 3 000 let.
V první řadě se jedná o pokrm, který je-li nepasterizován a vyroben ručně, obsahuje armádu laktobacilů/probiotik, prebiotik, vitamínu C a minerálů. Také poskytuje tělu vitamín K, B2 a železo. Během přípravy dochází k mléčnému kvašení.
… a výsledek stojí opravdu za to! Po oslavách navíc funguje jako účinný vyprošťovák.
Připravte si také nádobu o objemu alespoň 3 l.
1. Ve 2 litrech vody rozpusťte 30 g soli. Nakrájené zelí nasypte do dostatečně velké nádoby ideálně ze skla či porcelánu nebo jiného inertního materiálu. Zalijte zelí vodou tak, aby bylo ponořené. Přikryjte nádobu talířem nebo poklicí a počkejte zhruba 12 hodin, než začne zelí kvasit. (Ve vodě se objeví bublinky a zelí začne mírně kysnout.)
2. Nálev z nádoby slijte a schovejte na později. Scezené zelí smíchejte s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli, cukrem a zbývajícím množstvím soli. Směs vložte do sterilizované sklenice o objemu cca 2 litry, dolijte nálevem. Ujistěte se, že je směs zcela ponořená, případně ji můžete zatížit pytlíkem naplněným zbytkem nálevu či vodou. Umístěte nádobu do místnosti, ve které teplota nepřesahuje 20 ° C na zhruba 4 - 6 týdnů.
3. Odstraňte pytlík a sklenici vložte do lednice.