Zajímavosti o trávicí soustavě

Zajímavosti o trávicí soustavě


Kdybychom se podívali do své dutiny břišní, nestačili bychom se divit, kolik se tam toho vejde. Nemluvě o složitých procesech, které se odehrávají 24 hodin denně, nebo třeba když spolkneme první sousto. Ale o tom někdy příště. Nyní se vrhneme na slíbená zajímavá fakta a čísla! 

Střeva 

Délka střeva člověka je asi 7 metrů. Z celkové délky střeva připadá 3 - 5 metrů na tenké střevo. 

Tlusté střevo měří zhruba 1,5 m. Velikost vstřebávací plochy střeva může být až 300 m čtverečních. 

Tenkým střevem prochází trávenina zhruba 7 - 9 hodin. V tlustém střevě setrvá až 30 h.    

Stolice 

Hlavní podíl stolice, asi 75 %, tvoří voda. Přibližně 17 % tvoří zbytky potravy, odloučené buňky ze střevní sliznice  a asi 8 % tvoří střevní bakterie.  Běžný objem  stolice činí  60 - 180g.

V 1 gramu stolice je obsaženo až 1000 buněk bakterií. Denně se vyloučí stolicí u dospělého člověka více než 10 biliónů buněk bakterií. To zahrnuje dobré i špatné bakterie. Těmi dobrými myslíme samozřejmě i nepostradatelná probiotika, která je tolik důležité doplňovat, třeba jednoduchou formou tobolek . 

Žaludek  

Na délku měří žaludek zhruba 25 cm. Sám o sobě váží 130 g a má objem asi 1 – 1,5 litru, ale dokáže se roztáhnout až na objem 4 l.  Od narození se rychle zvětšuje, a od 6 let už má objem 1 litr. 

Za jeden den vyprodukuje  3 - 4 l žaludečních šťáv. 

Za den bychom měli přijmout  pitným režimem 1,5 – 2,5 l tekutin. Do trávicího ústrojí se denně ale dostává až 7,5 l tekutin. Jedná se o vodu, sliny, žaludeční šťávy, pankreatické štávy, žluč a střevní šťávy.

Už chápete, proč je tolik podstatný pitný režim a správná hydratace těla? 

Žlučník 

Pro normální trávení tuků je nezbytná žluč. Tvoří se nepřetržitě v játrech a ukládá se do žlučníku. Za den se vytvoří asi  0,7 - 1,2 l žluči.

Množství potravy 

Čech sní průměrně 780 kg potravy za rok. 

Tak to bychom měli. Co tomu říkáte? Už věříte, že pro nás trávicí soustava dělá mnohem víc, než jen vylučuje přijaté jídlo? Krom toho, trávení si ani na chvíli neodpočine a to bez ohledu na to, jestli zrovna jíte, nebo ne. Proto je dobré se o něj starat stejně jako o ostatní orgány v těle.

 

Zpět na všechny články

Články