Stravitelnost potravin a co ji definuje

Stravitelnost potravin a co ji definuje


Jistě znáte ten pocit, když slupnete vepřo-knedlo-zelo se šesti. Člověku je těžko a pěkně dlouho. Pocit hladu nepřijde ani večer. Každá potravina, kterou sníme, je trávicí soustavou zpracována. Trávicí ústrojí vydává energii a čas na to, aby stravu rozložilo na živiny a distribuovalo je na příslušná místa v těle. Potraviny se vzájemně liší nejen tím, které živiny tělu poskytují, ale i tím, kolik sil musí trávicí soustava vyvinout, aby je proměnila v energii. 

Tyto parametry definují STRAVITELNOST

Platí, že potraviny, které jsou výživné bývají stravitelné těžce. Nemluvíme jen o masu, ořechách a tucích. I vysoce výživná zelenina jako bílé, červené nebo zelené zelí a kapusta jsou těžko stravitelné. I proto používáme v kuchyni bylinky a koření. Fenykl, římský kmín, čili, řebříček a řada dalších koření usnadňuje rozkládání živin.  

V  obecné rovině se dá mluvit o dvou úrovních stravitelnosti. 

Měřitelná stravitelnost 

Ano, hádáte správně. Udává ji slavná kalorická tabulka čili množství energie kJ nebo kcal. Čím vyšší hodnoty, tím náročnější stravitelnost.

Nejvíce energie na strávení vydá tělo při zpracování bílkovin (více na živočišné). Podstatně méně energie potřebují sacharidy. Nejméně energie na zpracování potřebují tuky. Ale pozor. Rozložení stravy na živiny nesmíme zaměňovat s  jejich tendencí ukládání v těle. Tuky tělo snadno stráví a uloží. Ale podstatně hůře je proměňuje v energii.  

Tady jsou pro představu základní potraviny seřazené od nejhůře stravitelné po nejsnáze: 

Libové červené maso – libové bílé maso – tučné maso – vejce – mléčné výrobky – luštěniny – ryby – plody moře – ořechy a semena – obiloviny – zakysané mléčné výrobky – zelenina – houby – ovoce 

Obsah nestravitelných látek 

 „Nestravitelné látky“ nemusí nutně znamenat nic nebezpečného. Tedy ne v  tomto případě. Vybavujete si to neustále omílané klišé o potřebném obsahu vlákniny ve stravě? Tak to je přesně ono. Snídaně je ideální příležitostí, kdy si dát porci vlákniny, která je pro lidské tělo hůře stravitelná. A právě protože ho déle trávíme = na dlouho nás zasytí.  

Stravitelnosti rostlinných potravin s  obsahem vlákniny pomáhá proces kvašení. Pamatujete na článek o Kim-či a o tom, že probiotika a prebiotika, která pomáhají trávení se vyskytují právě v  kvašených potravinách?  

Mezi tuto kategorii řadíme: 
Luštěniny a celá zrna obilovin – ořechy a semena – houby – zelenina – ovoce 

Zpět na všechny články

Články